A világ legfinomabb milánóija (kolesz verzió)2015.08.22. 20:08, Nabla
Történt egyszer (pontosan ma este) hogy elkészítettem a csodálatos milánóimat. Még egy hónapja random otthonról hozott nóném gombából, a szobatársam álltál a hűtőben hagyott téliszalámiből és otthoni fincsi kecskesajtból. Ezzel csak azt akarom megmondani hogy a konyhai kreativitás határtalan. Lehet a hűtőben talált dolgokból is finom(?) dolgokat csinálni.
Alapanyag vizsgálat és árubeszerzés
Kezdjük akkor a gombával, ilyen édösapám kiment az erdőbe és szedett dolog, szóval semmi bevizsgáltatás vagy hozzáértés csak józan paraszti ész. Már az adag felét annó megettem és semmi baj nem történt szóval a gomba tiszta.
Akkor jöjjön husika, a szobatársam utazott el és reám hagyott egy fél csomag téliszalámit.. na először késsel piszkálgattam attól félve hogy rám ugrik mikor ez nem történt meg jött a szag és íz vizsgálat. Mindkét teszten határesetet ért el és ezzel sikeresen tagja lehetett a csodálatos főztömnek.
Következzen a csodás szósz, occó 300ft-os szósz, finom megbízható stb. De megyek és „Ne hogy bolognait vegyél, figyelj oda hogy milánóit csinálsz” kicsit hezitáltam a szószok elvételénél, és ennek otthon meg is lett az eredménye. Bolognai szósz.
Tészta, kulcsfontosságú én már csak elvből nem hosszú tésztával csinálom ezért vettem kis cuki állatosat és amikor eszed akkor kitalálhatod milyen állatot eszel éppen *.*
Elkészítés
Feldaraboltam a gombát szinte apró kockákra majd odaraktam rotyogni egy kis olajba, kavargattam és lökdöstem őket hogy mindenhol jól átpiruljanak. Persze ebben a műveletben a kulcsfontosságú rész a ritmusos szájhúzogatás ami arra szolgál hogy effektíven ignoráljuk a gomba szagát. Belkóstolni nem ér, csak gyengék kóstolgatnak főzés közben, és amúgy sem ér ha előre mindent megkóstolgatsz nem fog akkorát ütni a végén az összhatás.
Következő lépésként kihámoztam a csomagolásából a téliszalámit és megpróbáltam csíkokra vágni, de nem sikerült (direkt nem sikerült!!!) így ilyen nagyobb szalámi darabokat dobáltam bele a serpenyőbe a gomba mellé. A dolgok pirítását akkor kell abbahagyni amikor már látszólag és szagilag is hangyányit megszenesedett. Ekkor 10 percig szenvedtem azzal hogy kinyitom az üveget és beleöntöm a szószt majd határozatlan ideig rotyogtatom azt is. Majd ha úgy érzem készen van puff leveszem.
Tálalási javaslatok
Szépen elmosott műanyag tányérba szedünk kicsi tésztát és hozzá illő szószt majd finoman ráreszeljük a kecskesajtot, de szépen elegyengetve. Hosszú ágú villával fogyasztjuk amit a tálalás során mélyen belefúrunk a kajakupacba úgy hogy az megálljon. Hideg sörrel esetleg egy pohár 300ft-nál nem drágább borral tálaljuk.
Ehető lett, határozottan ehető. És talán egy picit finom is!
Konyhai sohanecsináldezt dolgok2015.07.25. 12:28, Nabla
Határozottan elemlékszem arra hogy valahol valamilyen formában figyelmeztettelek titeket arról hogy konyhai tippeket is meg fogok osztani veletek. Szóval jöjjön az első, mégpedig pár elrettentő példa, hogy hogyan ne. Szóval tanuljatok az én legnagyobb főzési failjaimból.
Életem első spagettije
Kezdjük a tésztával, szeretem ha hosszú és fel lehet jól csavarni a villára ezért nem törtem el hanem beleraktam a fazékba és amikor megpuhult majd úgy tuszkolom be a kilógó részt. Néha megmozgattam, de aztán elvette valami a figyelmemet és egyszer csak úgy hagytam. Na arra mentem vissza hogy a tészta ahol a peremet éri ott fekete és apró lángon ég. Na nem így kell tésztát főzni.
A szósz a másik, megvettem a kis üveges szószt és én kis naiv azt hittem hogy ezek a szószok a belevalót is tartalmazzák. Hát nem. Amikor végre normálisan sikerült megcsinálni a tésztát akkor boldogan ráöntöttem reszelek sajtot, nagy boldogan nekiesek.. és mintha hiányozna belőle valami..
Egy életre megtanultam hogy az üveges szószban nincs benne a hús.
Első tejszínes pörim
Miért is venném meg a 20%-os tejszínt 50ft-al drágábban, jó nekem az occó teszkós 10%-os hát nem. Boldogan keverem a pörimet, és az istenért nem sűrűsödik. Kétségbeestem. Ekkor egy régen hallott örökérvényű főzési tanács jutott az eszembe: „Egy ételt két dologgal lehet kijavítani, borssal az ízért és tejföllel az állagát”, najó tejföl kilőve mert éhes vagyok és nem megyek vissza a boltba. Ekkor elkezdtem recepteket guglizni, és azt írták rakjak bele egy kis lisztet. Na az egy kis liszt=kurvasok liszt. Szóval jó sűrű lett de iszonyatosan liszt ízű. Ekkor eszembe jutott a kis mondás 2. fele, és beleszórtam egy kis=kurvasok borsot. És boldogan eszegettem a kis lisztes-borsos furi pörköltemet.
Tehát a tanulság az hogy a tejszínen nem szabad spórolni!
Zúzapörkölt
Unom a husit, unom a szendvicset és pont akciós volt a zúza, vettem egy fél kilót, egy konzerv borsóval hogy milyen jó is lesz az! Csinálom csinálom, kevergetem.. nyers nyers nyers.. eltelik végtelen=számomra kurvasok idő és semmi. Na jó mondom el lesz ez itt magában elrotyog, és kimentem egy cigire. Nos az egy cigiből fél óra lett, visszamentem az alja odaégett a teteje meg nyers volt. Megtanultam hogy aki türelmetlen ne csináljon zúzapörköltet.
Túrós zsemle
Nagymamám szokott mindig csinálni olyat hogy vesz nagy zsemléket, és csinál hozzá édes túrót kibelezi a zsemlét és belerakja a közepébe a túrót majd be a sütőbe és nagyon finom. Na éppen akciós volt a túró én meg csőd közelben álltam és miért is ne?
Szépen kibeleztem a hatalmas zsemlét a túró istenire sikerült. Bedobtam a sütőbe és közben visszavonultam a szobámba egy vizsgára feladatokat gyakorolni. Egyszer csak érzem hogy fura szag van, rohanok ki, ó basszus a zsemlém. Na olyan szépen odaégett hogy csak na, és a tepsit is sikerült vele megölnöm, és egy napig éheztem. Szóval nem kell leülni sütögetés közben deriválgatni meg integrálgatni. És ezzel az esettel majdnem megcsináltam az első saját kollégiumi tűzriadómat.
Egyéb tippek:
-
A saláta nagyon finom pörkölttel de nem szabad előre összekeverni, mert áll egy kicsit a hűtőben és nagyon gusztustalan lesz.
-
A jódozott só erős cucc, a csipet=10-ed csipet
-
A zacskós rizsnek undorító íze van
-
Ne vegyetek occó tezskós 200ft-os hal rudacskát.. SOHA
-
A dolgokat általában kavargatni kell
Szóval, tanuljatok az én hibámból, sírna a lelkem ha tudnám hogy valahol valaki ugyan ezeket a hibákat elköveti mint én és éhen marad. Vigyázzon mindenki mert a főzés nem gyerekjáték, nagy esélye van annak éhes leszel utána! Nektek vannak hasonló élményeitek? Szívesen várom őket.
|